DIRECTORS.........

 

DIRECTORS

D’esquerra a dreta: Pardo, Sanz, Villacé, (Benito, Morant), Rigo, Guerri, Gironés, Ruiz, Caballero.

 

La foto de Carmen Larriba pertany a la inauguració del monòlit que commemora els 50 anys dels estudis de formació professional a Xàtiva. Excepte les dues persones que sobresortixen per damunt del monòlit, d’esquerra a dreta José Benito i Antonio Morant, tots dos adscrits al departament d’Electricitat, els altres en algun moment de les seues vides han sigut directors del centre.

Observem en la foto que totes les persones que en els primers cinquanta anys van dirigir l’Escola són homes; alguna cosa ha canviat, en els últims 25 hi ha hagut una dona i en l’actualitat hi ha una altra que ja du en el càrrec uns quants anys. Tornant a la foto, a banda d’aquests 8 directors, en tenim tres més, dos que no podien estar perquè havien  faltat, Eduardo Nàcher i R. Pérez Contel i l’altre que una vegada va acabar es va deslligar completament del centre. Dels de la foto he tingut la sort de tractar-los personalment a tots, uns més que altres, i des d’aquesta perspectiva trace unes xicotetes pinzellades basades en les meues vivències i les dades que he pogut arreplegar  del pas de tots ells  per la direcció de l’Escola i, a través d’ells conéixer els esdeveniments més importants.


Si comencem pel principi, en l’any 46 del segle passat s’inicien els estudis de Formació Professional a Xàtiva de la mà de José P. Guerri Nuñez –catedràtic de filosofia- que es fa càrrec de la direcció de l’Escola d’Aprenentatge Industrial des de la direcció de l’Institut Josep de Ribera, càrrecs que comparteix fins a primers dels seixanta del segle passat; l’Escola habitava els baixos de l’edifici que ja ocupava l’institut de la plaça de l'Arquebisbe Majoral anomenat Casa De L’Ensenyança. Fins a l’any 59 comparteix càrrec i edifici, però el trasllat de l’institut a la nova ubicació fa que el director ja no puga dirigir els dos centres des del mateix despatx; l’escola ocupa la totalitat de l’edifici i Guerri continua sent director fins al 61.

Guerri segueix de director de l’institut fins el seu trasllat al Luis Vives de València en l’any 66, no obstant això, l’any 65 mamprén una nova etapa i torna a la direcció de l’escola fins al 69, on ja queda desvinculat totalment de Xàtiva; hui en dia seria impensable que un professor amb plaça en València dirigira un centre a Xàtiva. Home clau en el funcionament de les ensenyances mitjanes a Xàtiva en les dècades dels quaranta, cinquanta i seixanta. Va tindre l’honor d’obrir els dos centres nous al carrer Acadèmic Maravall, l’escola s’inaugurà en la primera fase en el 68.

José Pardo Enguer accedeix a la direcció del centre en l’any 71, prèviament l’any 1970 fou promulgada la Llei General d’Educació promoguda pel ministre Villar Palasí que reestructurava totes les ensenyances no universitàries en tres grans blocs: un de primària, L’EGB (Ensenyança General Bàsica) que tenia caràcter obligatori i allargava l’ensenyament fins als catorze anys.

En acabar aquest cicle s’havia de triar entre les dues opcions de secundària: per una banda, un batxillerat clàssic de tres cursos BUP (Batxillerat Unificat Polivalent) i un curs de preparació a la universitat COU i per l’altra, l'FP (Formació Professional). L'FP es dividia en tres graus, un primer de dos cursos i un segon de tres cursos. L’Accés al BUP requeria tindre aprovada l’EGB, però no per accedir a l'FP. El tercer grau mai es va posar en funcionament. Hi havia moltes branques que abastaven activitats econòmiques tant de la indústria com dels serveis amb continguts tant teòrics com pràctics. Així, s’inicia la branca Administrativa a l’escola.

Per tant a Pardo li pertocà posar en funcionament la reforma educativa de Villar Palasí.

No rematà la tasca perquè l’any 75 abandonà el càrrec per a incorporar-se a la Coordinació d'FP en València, era l’equivalent a la inspecció de BUP, al mateix temps era funcionari del ministeri de Treball.

El substitueix Ricardo Gironés Mateu, cal recordar que aquest període coincedeix amb l’etapa més interessant dels últims cinquanta anys en la vida d’aquest país: mort de Franco, monarquia, transició política, aprovació de la Constitució, colp d’estat ... Com no podia ser d’altra manera amb repercussió tant als claustres com a les aules.
En l’àmbit acadèmic li pertoca acabar d’implantar l’FP al centre, s’amplia l’oferta d’estudis obrint la branca de Delineació, també en aquest període s’inaugura la segona fase de l’edifici, la que recau al carrer Gonçal Vinyes, pal·liant el dèficit d’aules a causa de l’increment d’alumnat.

El claustre de professors va augmentant a mesura que creix l’alumnat i les branques impartides. El profund canvi que es produeix als claustres d’ensenyances mitjanes acompanyades de la imprevisió del ministeri, fa que pràcticament des de la implantació de la reforma no se celebren convocatòries d’oposicions, i en centres com el de Xàtiva, amb més de 30 docents, entre professors i mestres de taller, sols dues persones eren numeraris, un era professor, el director, que a més a més compatibilitzava amb altre lloc de treball a l’ajuntament de Xàtiva, l’altre era un mestre de taller de metall.

A partir del 78 comencen a convocar-se oposicions, tant restringides com lliures, i els claustres comencen a poblar-se de xics i xiques joves amb moltes ganes i il·lusió per tal de canviar les coses i donar un impuls que fins aleshores no havia ocorregut, la conseqüència era previsible, xoc generacional entre les distintes maneres d’entendre l’ensenyança. Tot normal en una època tan emocional en tots els aspectes. El curs s’acabà i Gironés és proposat per obrir el curs vinent el nou centre d’Alberic, estem finalitzant el curs 81-82.

Consolidat l’institut d’Alberic, Gironès es reincorpora a la seua plaça de Xàtiva on desenrotlla normalment la tasca docent fins a la jubilació.


En aquella època l’accés a la direcció requeria només el dictamen del claustre, Juan Bta. Ruiz Martínez va ser el candidat proposat per la generació de professores i professors incorporats a la docència en les acaballes de la dècada del 70 i primers dels 80 que podríem batejar com la dècada del canvi i la il·lusió. Accedeix a la direcció amb el suport explícit de la pràctica totalitat del claustre, amb l’objectiu de donar un impuls a la transició que aleshores inundava tots els aspectes de la societat i contribuir a la millora de l’educació des d'un punt de vista més obert i participatiu. En altre post d’aquest blog es relata com es va arribar al consens de proposar a Juan com a director.

El principi del curs va ser traumàtic, cal recordar que es va produir “La Pantanà” que va afectar especialment a les comarques de La Ribera Baixa i la Ribera Alta. Les conseqüències van ser molt dures per a ciutats, horta i persones. Xàtiva no va ser afectada directament, es va quedar en rereguarda i els dos centres d’ensenyances mitjanes van ser “ocupats” per acollir roba, mantes, articles d’aixovar, aliments i altres articles de primera necessitat per emmagatzemar-los i, a partir d’ahí distribuir-los per les poblacions afectades. Les classes es van interrompre dues o tres setmanes, professors i alumnes feren jornades maratonianes per tal de carregar i descarregar camions per tal que l’ajuda arribara als damnificats. Encara que la “riuà” no va afectar directament a Xàtiva, les pluges torrencials sí que ho feren. La Conselleria  va incloure el centre entre les infraestructures afectades, i de fet amb càrrec a aquestes despeses extraordinàries tota la coberta de l’edifici i la instal·lació elèctrica foren reparades.


 Qüestions físiques, la voràgine del moment i l’estrés fan que Juan en acabar el curs 82-83 decidesca passar a un segon pla i propose la continuïtat en la direcció al seu cap d’estudis Luis Villacé Vázquez.

Amb el recolzament del claustre Luis Villacé Vázquez mamprén una etapa curta però fructífera al si del centre; es va posar en marxa un curs compensatori que al llarg dels anys desembocaria en el PQPI, per tal d'ajudar els alumnes més necessitats a reforçar els seus coneixements i ajudar-los a incorporar-se als cursos de FP1 i així evitar les dues velocitats en l’esdevindre del dia a dia en l’aula.

A l'abric de la inauguració de l’Hospital Lluís Alcanyís es va demanar i concedir la implantació d’una nova branca de serveis, la Sanitària. Va començar a funcionar el curs 84-85; el primer material de pràctiques es va recollir de l’antic Hospital de la plaça de La Seu, antic, però aprofitable. També es va incorporar amb càrrec al pressupost del centre una “nina” perquè els alumnes de primer grau, que era fins on podien cursar –auxiliar de clínica- feren pràctiques, més o menys reals.
En altre ordre de coses es va proposar la confecció de revistes i exposicions, que en altres posts d’aquest blog estan perfectament comentades.
També es va proposar a la Conselleria la tercera fase de l’ampliació del centre amb l’acord de l’ajuntament per a la cessió de terrenys i de pas traure el transformador d’ Hidroelèctrica, (antiga Volta) de les immediacions del centre. Cables d’alta tensió creuaven per damunt de l'espai on els alumnes feien l’esport, un clàssic en les peticions del centre d'ençà que l’edifici es va construir.

Villacé deixà la direcció a la finalització del curs 84-85 en aconseguir el trasllat al centre d’ El Cabanyal a València. Posteriorment fou inspector de secundària fins que un canvi polític revocà el nomenament. Ell i tota la promoció van recórrer, la justícia els va donar la raó, però mai més van ser readmesos. Va acabar la vida docent a l’institut de La Misericòrdia en el batxillerat a distància. Sempre ha continuat lligat al centre i ha estat en els esdeveniments importants.

Miquel Rigo va substituir a Villacé. També aplegà amb el suport del claustre. En el mandat de Rigo es va posar en marxa, possiblement una de les mesures de més calat que enllaçava els estudis de formació professional amb el món del treball, facilitant als alumnes la integració en empreses i institucions, i algunes vegades la proposta de formar part de la plantilla. Fins aleshores les relacions amb les empreses eren voluntàries i voluntaristes entre el professorat de l’especialitat i les empreses. LES PRÀCTIQUES EN ALTERNANÇA són el marc que regula estes activitats i li donen cobertura per a una relació molt més estreta entre els centres educatius i les empreses.

La visita del Ministre José Maria Maravall i del Conseller Ciprià Ciscar a un centre no són massa habituals, no hi estava prevista aquesta  visita, però una pancarta reivindicativa penjada a l’exterior de l’edifici, els va fer acostar de manera inesperada.   Rigo  els va rebre al centre i els va mostrar l’edifici i les deficiències que hi havia als tallers. Els precs del director van ser escoltats i més prompte que tard els forats del taller i magatzem van ser reparats, en altre post d’aquesta publicació està la informació completa.

Rigo es va alliberar de les responsabilitats a la finalització del curs 85-86, va continuar un any a Xàtiva, després es va traslladar a Alzira on es va retirar i resideix en l’actualitat. Miquel és un altre exdirector que acudeix als actes importants de l’escola.

Juan Sanz Hernández va ser  designat director per la inspecció educativa al curs 88-89 i continuà un curs més, fins que li concedeixen el trasllat a València.


El centre ja no és aquell de finals dels 70 i primeries del 80 on  s’havia d'anar a captar alumnes als centres d’EGB. Havíem passat de 35 professors en el curs 77-78 a vora 100 en el curs 88-89, per no parlar d’alumnes, que del voltant de 600 vam passar a superar els 1500, a més a més, la branca Sanitària completa el segon grau en Laboratori. L’edifici no donava per a més, es van habilitar per al torn de vesprada 10 aules a l’institut Josep de Ribera, just a l’altra vorera del mateix carrer. Davant aquestes carències, la tercera fase de l’edifici es feia  imprescindible i el director tractà d’acurtar els terminis perquè entrara en funcionament.


Se li va concedir al centre un mòdul 2 de Comerç Interior, i la professora Carmiña Ustero d’administratiu posa en marxa un projecte de mini empreses amb alumnes, el qual va obtenir un dels guardons més importants que duia aparellat un suculent premi monetari per a visitar i estudiar empreses. El departament d’Automoció continua amb les JORNADAS TECNICAS DE AUTOMOCIÓN, amb el patrocini de tots els concessionaris més importants de la comarca. Va ser una fita pel fet que tant alumnes com professors van estar al dia de les innovacions de la tecnologia de l’Automòbil quasi en temps real, un gran encert

Sanz, com hem dit abans, va ser destinat al cap i casal i uns anys més tard, també acaba d’inspector com ho havien fet Pardo o Villacé. Malauradament, no va tindre temps a jubilar-se, ens va deixar molt jove.


L’últim director de la fotografia que ens queda per analitzar És el que va liderar el L Aniversari de l'aleshores IPFP La Costera, Vicent Caballero Hidalgo. Des de feia més d’una dècada no exercia la direcció del centre una persona sense perspectives de marxar i assentada a Xàtiva.

Possiblement la informatització de la gestió integral del centre fora una una de les fites del període,  per davant fins i tot de la conselleria.

Vicent va rebre un centre consolidat en quant a professorat i alumnes i integrat en la societat, que ell i el seu equip van contribuir a mantindre’l i fins i tot millorar-lo.

El pas de Vicent per la direcció està tractat en altres posts d’aquest blog.

 

 

 

Comentaris